Ludo ergo sum
Jeg holder på med forberedelsene til en workshop om lek og kreativitet jeg skal holde i Lofoten Yogastudio til helgen. Min interesse for lek har alltid vært et bakteppe for det jeg driver med, og jeg er særlig begeistret for gruppeleker. Jeg vokste opp i et borettslag der det alltid var mange barn på min egen alder ute og lekte mellom blokkene. I feriene ble jeg ofte sendt av gårde på leir. Her lærte jeg leker som jeg tok med meg hjem til Kristoffer Robinsvei, og introduserte til barna der.
De ca 12 årene jeg holdt på med sirkus på fulltid, var jeg i et miljø som var preget av utforskning, lek og undring. Det var dette jeg savnet mest da jeg måtte legge opp pga helseutfordringer. Yoga og lek har mye felles, og det har vært spennende å utforske denne sammenhengen. Leken kan være en motvekt til noe av selvhøytideligheten som kan finnes i disse miljøene, og den bringer inn det sosiale aspektet der fokuset på selvet kan bli vel sterkt. Jeg kom over en bok om temaet som jeg syns var spennende, og det ledet til en artikkel om lek og hjerneforskning for Harvest Magazine:
“Lek endrer hjernen og gjør dyr smartere og mer tilpasningsdyktige. I mer avanserte dyr fostrer lek empati og legger til rette for muligheten for komplekse sosiale grupper. For oss mennesker er lek kjernen til kreativitet og innovasjon. Lek løfter folk fra det hverdagslige”. Dette skriver Stuart Brown i boka: PLAY - how it shapes the brain, opens the imagination and invigorates the soul. Han fortsetter med å si at “..å leke gir oss energi og kan få oss til å føle oss mer levende”, skriver forfatteren. Andre fordeler han nevner, er økt selvregulering, nysgjerrighet, utholdenhet, prosessmestring og optimisme.
«Vi er skapt for å leke, og skapes gjennom leken», skriver Brown, og viser til hjernens plastisitet, og synapser - som er «stier» hjernen bruker til å sende signaler gjennom. Dette er en prosess som varer hele livet, men den er viktigst i barneårene, som er perioden med raskest hjerneutvikling. Leken fostrer tilblivelsen av nye «hjerne-stier», og virker å være en drivende kraft i å forme hvordan hjernen fortsetter å vokse og utvikle seg.
Brown mener at betydelig lekunderskudd i de første 10 årene av livet har konsekvenser for mellommenneskelig kompetanse og livskvalitet. På bakgrunn av intervjuer (nærmere seks tusen individer i perioden 1968-2013), og funn fra andre forskere, mener han at det er mulig årsakssammenheng mellom disse mennenes utøvelse av vold og mangel på de grunnleggende elementene man får gjennom lek i tidlige år. Brown beskriver individer uten evne til emosjonell regulering, utbredt depresjon, rigide og låste tankemønstre, mindre impulskontroll, større fare for avhengighet, liten evne til å regulere aggresjon og at mange er sårbare i relasjon og har derfor overfladiske relasjoner til andre.
Hele artikkelen i HARVEST finner du her:
https://www.harvestmagazine.no/artikkel/en-player-lever-lengst-og-best
Her er link til Lofoten Yogastudio i smellvakre Stamsund: https://www.lofotenyogastudio.no/leken-yogahelg-med-siw-aduvill.html