En oppfølgingsartikkel om konspirasjoner og forsøk på brobygging i Harvest Magazine

Angrepet på den amerikanske kongressen den 6. januar 2021, der fem personer mistet livet, ble et vendepunkt for mange som til da hadde sett QAnon-bevegelsen som noe positivt. I etterdønningene av denne hendelsen dukket det opp støttegrupper og diskusjonsforum på nettet, blant annet forumet QanonCasualties på nettstedet Reddit, der både tidligere tilhengere av bevegelsen og pårørende søkte hjelp for finne en vei tilbake til hverandre.

Link til artikkelen i Harvest

Ludo ergo sum

Jeg holder på med forberedelsene til en workshop om lek og kreativitet jeg skal holde i Lofoten Yogastudio til helgen. Min interesse for lek har alltid vært et bakteppe for det jeg driver med, og jeg er særlig begeistret for gruppeleker. Jeg vokste opp i et borettslag der det alltid var mange barn på min egen alder ute og lekte mellom blokkene. I feriene ble jeg ofte sendt av gårde på leir. Her lærte jeg leker som jeg tok med meg hjem til Kristoffer Robinsvei, og introduserte til barna der.

De ca 12 årene jeg holdt på med sirkus på fulltid, var jeg i et miljø som var preget av utforskning, lek og undring. Det var dette jeg savnet mest da jeg måtte legge opp pga helseutfordringer. Yoga og lek har mye felles, og det har vært spennende å utforske denne sammenhengen. Leken kan være en motvekt til noe av selvhøytideligheten som kan finnes i disse miljøene, og den bringer inn det sosiale aspektet der fokuset på selvet kan bli vel sterkt. Jeg kom over en bok om temaet som jeg syns var spennende, og det ledet til en artikkel om lek og hjerneforskning for Harvest Magazine:

“Lek endrer hjernen og gjør dyr smartere og mer tilpasningsdyktige. I mer avanserte dyr fostrer lek empati og legger til rette for muligheten for komplekse sosiale grupper. For oss mennesker er lek kjernen til kreativitet og innovasjon. Lek løfter folk fra det hverdagslige”. Dette skriver Stuart Brown i boka: PLAY - how it shapes the brain, opens the imagination and invigorates the soul. Han fortsetter med å si at “..å leke gir oss energi og kan få oss til å føle oss mer levende”, skriver forfatteren. Andre fordeler han nevner, er økt selvregulering, nysgjerrighet, utholdenhet, prosessmestring og optimisme.

«Vi er skapt for å leke, og skapes gjennom leken», skriver Brown, og viser til hjernens plastisitet, og synapser - som er «stier» hjernen bruker til å sende signaler gjennom. Dette er en prosess som varer hele livet, men den er viktigst i barneårene, som er perioden med raskest hjerneutvikling. Leken fostrer tilblivelsen av nye «hjerne-stier», og virker å være en drivende kraft i å forme hvordan hjernen fortsetter å vokse og utvikle seg.

Brown mener at betydelig lekunderskudd i de første 10 årene av livet har konsekvenser for mellommenneskelig kompetanse og livskvalitet. På bakgrunn av intervjuer (nærmere seks tusen individer i perioden 1968-2013), og funn fra andre forskere, mener han at det er mulig årsakssammenheng mellom disse mennenes utøvelse av vold og mangel på de grunnleggende elementene man får gjennom lek i tidlige år. Brown beskriver individer uten evne til emosjonell regulering, utbredt depresjon, rigide og låste tankemønstre, mindre impulskontroll, større fare for avhengighet, liten evne til å regulere aggresjon og at mange er sårbare i relasjon og har derfor overfladiske relasjoner til andre.

Hele artikkelen i HARVEST finner du her:

https://www.harvestmagazine.no/artikkel/en-player-lever-lengst-og-best

Her er link til Lofoten Yogastudio i smellvakre Stamsund: https://www.lofotenyogastudio.no/leken-yogahelg-med-siw-aduvill.html

Verdibørsen om QAnon på yogamatta

I dag (30.10.21) var jeg med på Verdibørsen sin sending, og snakket om hvordan konspirasjonsbevegelsen QAnon fikk inntog i yoga og velvære-miljøene. Det startet med at jeg skrev en artikkel om dette i Harvest for snart et år siden. Det er vanskelig og kronglete å skrive om noe mange har sterke følelser og meninger om, men det kom til et punkt der jeg syns det var mest ansvarlig å snakke om dette på de plattformene jeg har tllgang til.

Her er artikkelen (for abonnenter): https://www.harvestmagazine.no/artikkel/aret-da-konspirasjonsteorier-og-ytre-hoyre-infiltrerte-yogamiljoet

Her er sendingen fra Verdibørsen på NRK P2: https://radio.nrk.no/podkast/verdiboersen/l_ecf9c054-59ff-491a-b9c0-5459ffa91a0b

Undertegnede på en brygge på Manhattan etter utdanning med organisasjonen Off the Mat, Into the World i 2012.

Usynlige kvinner

Jeg har skrevet for Harvest i anledning kvinnedagen.

Invisible Women - Exposing data bias in a world designed for men av Caroline Criado Perez beskriver gapet i innsamling av forskningsdata mellom kvinner og menn, og undersøker hvor alvorlige konsekvensene kan bli. Boka tar oss med inn i områder som infrastruktur, arkitektur og byplanlegging, demokratideltagelse, medisin, teknologi, krig og krisehåndtering. Den ser også på gevinstene i å tette igjen dette gapet.

Artikkelen finner du HER

IMG_0863.JPG

Ensomhetens Århundre

Jeg har skrevet et bok essay for HARVEST (trykk på linken).

Bok: Ensomhetens århundre - hvordan finne sammen i en verden som splitter oss
Forfatter:
Noreena Hertz, Res Publica (2020).

Her er et lite utkast fra teksten:

“Et krevende paradoks med koronaviruset er at vi viser omsorg ved å holde avstand. Vi ser ikke smilet bak munnbindet, vi tar ikke på hverandre, klemmer ikke og vi treffes ikke på jobben eller på fest. Jeg leser om studenter som har flyttet til en ny by, og som på grunn av restriksjoner må følge all undervisning digitalt, og som nye i byen ikke kan møte, og bli kjent med, andre. Det får meg til å tenke på hvor fysisk opplevelsen av ensomhet var for meg i 2004, hvor hjelpeløs jeg følte meg. Verdens helseorganisasjon har snakket om en ensomhetsepidemi, og koronasituasjonen har nå skrudd opp volumknappen på noe som allerede angikk store deler av befolkningen. Undersøkelser og selvrapportering før korona vitner om høye tall blant mennesker i alle aldre, i ulike kulturer og sosioøkonomiske lag som kjenner seg ensomme. Vi snakker om nesten halvparten av befolkningen. Dette på en planet med 7,59 milliarder mennesker. At vi er så mange at vi knapt kan strekke ut en arm uten å komme bort i noen, handler vel mer om kvantitet enn kvalitet. Vi kan åpenbart føle oss ensomme sammen. Det er på tide å ha en grundig samtale om dette.”

Harvest skriver om sammenhenger i naturen - og betydningen den har for livene våre. De driver gravejournalistikk på utnyttelse av naturressurser - og på naturødeleggelser. De skriver om naturopplevelser og friluftsliv slik at flere blir inspirert til å komme seg ut. Deres saker om klimakrise handler sjelden om CO2 og teknologi, men ofte om samfunnet vi lever i og livene vi drømmer om.

Harvest har eksistert siden 2013. De fem første årene var alt gratis å lese. I takt med økte ambisjoner og langvarige graveprosjekter, har også kostnadene ved arbeidet økt. Fra 2018 må du derfor betale 99,- i måneden (mer enn en halvliter, men 40 kroner mindre enn for en Blå Swix) for å kunne lese alt innholdet. Da får du også tilgang til hele arkivet.

Klikk her for å bli abonnent og få tilgang til alt innhold.

Hvile ute i verden!

Det er stas og litt uvirkelig at boka jeg har skrevet på norsk nå finnes på flere språk, og ett av dem forstår jeg ikke i det hele tatt (selv om jeg gjerne skulle ha lært meg polsk).

Det handler litt om å gi fra meg kontrollen og ha tilitt til at mine tanker og ord blir formidlet med samme intensjon, selv om jeg også tror at noe må tilpasses for at det skal gi mening.

Jeg liker stemmen til Iwona Milerska som leser den polske lydboken veldig godt, og syns den passer perfekt til temaet. Du kan høre et utdrag hvis du trykker HER.

Det er gøy å se hvor forskjellige omslagene blir. Den polske har masse humor og er akkurat så rampete som jeg syns den er inni. Den danske utgaven er mye roligere i det visuell uttrykket og kanskje vil det apellere til lesere som trenger hvile…og som får litt mer på kjøpet underveis.

I Danmark utgis boken på forlaget EC EDITION. Det er et uavhengig forlag som utgir faglitterære og skjønnlitterære trykte bøker som de vurderer er unike.

I Polen utgis HVILE på Wielka Litera. Det er det samme forlaget som Margaret Atwood utgis på, noe som gjør meg ikke så lite star struck.

Det er spennende å tenke på at det er mennesker jeg aldri har møtt som jobber med å lese, oversette, designe og formidle boken til bokhandlere og lesere. Jeg kjenner jeg er er veldig takknemlig for disse menneskene.

En jeg kjenner er agenten min Trude Kolaas/ Immaterial Agents i Milano som er den som sender boka ut i verden. En gedigen takk til henne for jobben så langt.

Og sist men ikke minst til Kjetil Strømme Jørve og Tiden Norsk Forlag som produserte boken sammen med meg.

Google translator:How the Norwegian art of lazing will save our lives.(Intet mindre!)

Google translator:

How the Norwegian art of lazing will save our lives.(Intet mindre!)

hvile3D_3.png

Hvile i Innsikt

Gøy at Hvile-boka enda en gang blir nevnt i Aftenposten Innsikt. Takk Maria Karlsen for tipset og bildene:

Hvile til danskene!

Fra forlaget Tiden sin pressemelding:

Siw Aduvills Hvile – alt vi vinner ved å la være (2019) er solgt til Danmark.

«Hvile er en tankevekkende kritikk av det moderne liv og det konkurranse- og prestasjonsamfunnet som gjør altfor mange mennesker fysisk og mentalt syke, samtidig som den viser at det finnes en vei til det gode liv hvis vi er modige nok til å gi avkall på suksess, karriere og full fart i alle livets fasetter,» sier Per H. Jacobsen i det danske forlaget EC Edition.

I boken tar Siw Aduvill oss med gjennom alt fra hjerneforskning og flytetanker, hverdagsliv og flyktningleirer, til yoga, sex og vinsmaking, og viser oss hvilken enorm positiv effekt hvile kan ha for både enkeltmennesket og samfunnet som helhet.

Forfatteren selv er glad for at budskapet når ut over Norges grenser. «At boken har fått så god mottagelse tar jeg som et signal på at vi er mange som lengter etter mer livskvalitet, og er nysgjerrige på paradokset om at vi kan oppnå mye av dette ved å gjøre mindre av alt. Det er stor stas at boken også finner publikum i andre land,» sier Siw Aduvill.

Stemningsrapport fra Stamsund

Sitter med en følelse av takknemlighet for de stedene boka og jeg får reise til. Forrige torsdag var jeg på Meieriet bibliotek i Leknes og fikk holde foredrag og gjøre litt yoga og avspenning med en haug med hyggelige mennesker der. Resten av helgen tilbrakte jeg i Stamsund hos Mona på Lofoten yogastudio. Her var spennvidden stor, fra langsom yin yoga til mer akrobatisk partneryoga. Jeg hadde min egen rorbu i gangavstand og koste meg både på og av yogamatta.

Up North: En yogafestival i vintermørket.

Temaet for årets yogafestival i Tromsø var (trommevirvel) HVILE, og jeg og boka fikk være med på festivalen, sammen med Elise Jansen (www.mindfulyogaoslo.no). Vi storkoste oss og takker arrangører, frivillige og deltagere for gode opplevelser og møter.

Mellom himmel og jord

fullsizeoutput_47f0.jpeg

Jeg besøkte Radiohuset i dag for å snakke med Lise Sørensen i programmet Mellom himmel og jord på NRK P1. De hadde fått tips om boka mi fra en lytter. Det syns jeg er veldig hyggelig! Hvis du leser dette: Tusen takk.

Innslaget blir sendt 5. januar 2020 mellom 14 og16.

Hvile på høye heler

fullsizeoutput_47ea.jpeg

Noen ganger bytter jeg ut yogamatte og ullsokker med powerpoint og min tantes støvletter. I stedet for å ha et publikum som ligger rundt på matter og puter, sitter folk på stoler og nikker gjenkjennende når jeg snakker om kroppens “sympatiske” responser, fniser av hvilende vaginaer og kommer bort etterpå og forteller om folk de kjenner som burde hvile mye mer enn de gjør. Hvis noen kjøper bok, signerer jeg gjerne:

“Hva heter du?”

“Den er ikke til meg. Skriv: Til Gunnar. Du må skjerpe deg!”

“Det er ikke sikkert at det vil styrke avspenningsresponsen at forfatteren av boka skjeller han ut… ”.

“Ok da…skriv bare "God jul” da”.

“Hva med God Hvile?"

“Ja, det blir fint. For det må han bli bedre på!”.

fullsizeoutput_47ed.jpeg
fullsizeoutput_47e7.jpeg

Det er dette som ligger til grunn for min framsnakking av hvile. At mange av oss trenger å bli bedre på det. Helst uten at noen skjeller oss ut. Målet er å gjøre hvile mindre skambelagt, mer fortjenelig og dermed lettere å sette av tid til. Det handler om å kommunisere hvor mye vi har å vinne på å roe jernet. Derfor har jeg laget et akronym som skal gjøre det enklere å huske hvorfor man godt kan…. H.V.I.L.E

Det viktigste poenget i dette hvile-korstoget er å formidle at langvarig negativt stress gjør oss betydelig mer selvopptatte og udiplomatiske, og at hvile som øker empatinivåene våre dermed er noe vi ikke kun gjør for at vi selv skal ha det bra, men for HVERANDRE.

Så; God Hvile,

Til deg også, Gunnar.

(Alle foto: Mette Almén)

Om kvinnelig travelhetssyndrom. Bokomtale i Harvest.

Dette nummeret av Harvest - Mennesket & Naturen retter følgespotten på noe som er veldig bra for oss, og som vi med hell kan drive mer med; god søvn! I tillegg til mange knakende gode artikler om dette tema, er undertegnede bidragsyter med en bokomtale om Kvinnelig Travelhetssyndrom.

Jeg har lest "Rushing Woman´s Syndrome" av Dr Libby Weaver, som blant annet beskriver den biokjemiske effekten det har for kvinner å være i en konstant tilstand av å skynde seg og ikke strekke til. (Noen som kjenner seg igjen?!)

Det har vært utrolig interessant og veldig stas å (igjen) få skrive for Harvest. Dersom vi er venner på FB kan du lese den ved å trykke på linken på siden min. Jeg anbefaler alle som har råd til å abonere til gjøre det for å støtte inspirerende, grundig og velskrevet journalistikk i en verden som trenger dette noe så inderlig.

Bokbad i september...

… på Lambertseter bilbiotek med bademester Hilde Østby, og på Litteraturhuset i Fredrikstad med bademester Torill Stokkan:

HVILE på veien

Villa Bergland - Kragerø, Harvest Festivalen - Kragerø, Living Yoga - Bønes, Bra Fokus - Sør-Fron, Sætre Havn Yoga og massasje: